Thursday, 5 May 2011

MUZIKAL KG BARU 2011

Masuk sem 2 je aku rase cam nak join sesuatu. 
kalau dapat join best jugak. dapat cikit tambah ilmu dan pengelaman tentang bidang yang aku ambil ni. Walaupun aku bukan bermula dari diploma tapi sekurang kurangnya aku dapat belajar sesuatu yang baru. Bagi mereka yang dah ada diploma aku ucapkan syabas kepada mereka. Ilmu basic tentang subjek ini ataupun sebaliknya telah mereka terokai terdahulu. Memangnya diploma dan digree sangat berbeza. Bagi diploma mereka lebih kepada priktikal. mereka kene buat macam macam kerja cam petukangan la, buat set la, lukisan la, dan macam macam lagi. Tapi bile dah digree ni subjek teory yang lebih diutamakan. So ilmu asas time mereka diploma dulu mereka dah ada. mereka boleh pratik kan. tak macam aku, aku masuk sini terus ambil digree. Bunyinya macam bagus je kan? tapi sebenanya tak. aku tak tahu apa apa pun tentang subjek dan benda yang harus aku buat. kadang kadang aku cam orang bodoh je. sapa yang dari diploma 2 ok la. lecturer suruh buat something je terus mereka bertindak. aku ni terkebil kebil tak tahu apa. haha dan kadang2 buat buat macam aku ni faham jela kan. mana taknya kang orang kata aku ni bodoh la pulak. ( mana boleh!!) bukan apa, mengorok cikit cikit tentang keburukan apa salahnya. kita tak nak diri ditindas dan dipermainkan nanti. so mulai hari itu aku belajar cikit cikit melalui kaca mata dan memerhati gerak kerja mereka.  mereka ada pengalaman cikit je dari aku. ( ha ha tak nak mengalah)! bluekkk :P
ok berbalik dari sem 2 tadi tu (yg aku cte 2 time part 1) hehehe ....ada sorang house mate aku ni terlibat dengan satu teater ni. dia ni suke sangat tolong senior punye show case. memang dia ni dah terbiase dengan teater. macam makanan dialah senang cakap. pastu satu hari tu dia sebuk dok cari sorang minah kelas aku ni. dia nak tanye samaada nak join teater tak?. budak ni cakap ok je. boleh. . n bla bla bla.. setel!
di sebabkan aku mahu join, balik je umah aku terus tanye. teater apa sebenanya yang dorang buat ni. and bunyi macam best jekn. tup tup aku pon terjoin skali. hehehe

jadilah aku ASM (asst stage manager).. suhaila jadi asm ye?.. :)
tanpa sebarang ilmu dan pengalaman aku cube untuk belajar selama 4 bulan bersama geng geng yang lain. alhamdulillah aku dapat Pengarah ( mazlan abet), SM (stage manager) [khairunisa] rakan rakan produksi (ana, mira, k.eva, k.juales, k.melly, a.ayid, a.adik dll ) dan pelakon pelakon (a.azim, gulam, ratnasari, kuren, joshua, mama n many more) yang mampu memberi kerjasama yang sepatutnya aku dapat. alhamdulillah!.. ini lah teater pertama yang aku terlibat secara serius dan ianya akan memberi satu pengalaman dan sekaligus ilmu yang amat berharga dan berguna untuk aku selepas ini. 

TEATER  MUZIKAL KAMPUNG BARU..

Aku sayang produksi ni. serius aku sayang. aku banyak belajar mengenai back stage, apa apa yang berlaku di belakang pentas aku kene tahu, tentang stand in, apa itu under study, manage masa dengan assgment lagi, group discusstion lagi, kelas ganti lagi, presentation pepaginye lagi.. hah macam macam kene manage. tapi sekurang kurangnya aku tak menyesal join teater ni. aku puas. aku puas sebab aku boleh buat walaupun banyak terkejar kejar masa. selama 4 bulan tu macam macam benda terjadi. time latihan la, ( kawan kawan suke usik tulus..hehe sian dia) time kat DBKL la n time show sekali. 4 bulan kot aku bersama dengan dorang je.sape yang tak rindu. tak sayang. kalau tanye geng geng MKB sah sah dorang cakap rindu. ergggggg aku tak tahu nak cakap camne rindu 2.  rindu dengan orang orang dia. awal awal dulu cam tak bole terima hakikat bahawa teater ni dah abis.. sedey!! :(( walau ape apa pun Muzikal Kampung baru berakhir dengan jayanya :)) 
anyway hidup harus diteruskan jugak. aku tak bole hidup dalam masa lalu. perkara dan memory tu dah berlaku. dan aku laluinye dengan senyuman yang panjang dan bermakna.. 








alifah & azmir. thnx u 4 spprt us.. azmir sampai 2 hari dtg..hehe :D


warga MKB..weeee... =) love u guyszzz..


kesedihan dalam kegembiraan :) 
(final mereka sudah stel..saya?..) hurmm....saba Cik Suhaila..hihi



5 comments:

  1. me 2 a.lan.. thanx a lot n willing accpt me 2 join tht theatre.. a big experience I gained. tq tq :)

    ad jgk blog upenye..ok ok i'll look aftr dis.. hehe

    ReplyDelete
  2. baru sekarang nak share?btw, bukan senang nak naikkan nama supaya orang kenal...first2 memangla terkial2...x kesahlah...pengalaman,ilmu itu lagi penting kan...nak tergelak bila kenang balik ela terkial2 buat Q...hahaha budak baru..."apa dia cakap tadi?kat mana ni?kenapa nak kena potong bahagian ni?" hahahha...buat terbaik utk pelajaran

    ReplyDelete
  3. hehe skrg je br ad mse..:)..
    alah jgn la igtkan blk..malu2..aq xtau ape2 kot time 2.. cube2 memahami je. da 2,3 bln join br bole fhm..hehe..anyway thnx kat kamu walid yg slalu tlong2 igtkan psal Q..hihi..korg kan teror..:D..
    btw thnx again.yup! pljaran d utamakan..harus tbaik..sme goes 2 u.. :)

    ReplyDelete