Monday, 20 June 2011

apemacam?..wahhh Terbaiklah korang!!!.



assalamualaikum semua..



Hurmm pepagi buta cmni tibe tibe tergerak hati kekonon nak update velog. dah lame jugak tak conteng  + merepek kat dalam ni. windu semacam plak rasenya.. ececece.. tapi rindu tu xdela sampai cam tunggu suami or tunang or boiplen yang dok jejauh lak kan.. rindu biase biase je ni. windu yang xde makne la senang cakap..bak kata orang if tak dapat tulis pun xpe..ha kan senang terus terang ;p

      
bukan rindu cam ni ehh..

Okey berbalik pada topic kali ni saya tertarik untuk berkongsi rase tentang result exam . result ni baru je keluar jumaat lepas. masih fresh lagi la ni. ni result bagi student2 je tau. bukan result dapat kerje ke, result interview ke, result tunggu pinangan ke..ehh2 bukan..result dapat boiplen baru ke..ehh2!! lg bukan. ekau merepek kemane ni ha?haha.. okeh! if result tu mak tak mahir lagi dek non oiii...mak tau result exam je yang lain lain tanye orang sebelah!.. orang sebelah? ce tengok ce tengok ada ke idak orang sebelah..uhuhu.. (toleh sambil tutup mate) memang tak nampak lah kan.. ;p 

Amacam dengan result?.. puas hati? gembira hati? sakit hati? makan hati? terase hati? dengki hati?..dan hati hati binatang sekalian. ni x termasuk lah.!.gembira tak ngn hasil korang selama 1 sem ni?..1 sem lebih kurang dalam 5 bulan camtu tambah tolak ngan cuti sekali.. tak lame, tak kejap.sedang sedang je kan. sempatla merewang kehulu kehilir dulu b4 stdy..ehehe eye idak?..korang tak payah nak tipu..tau sangat kalo duit ptptn kat tangan kompom shopping every week end.. sebabnye orang yang tulis ni pon 2x5 jugak. hehe tp xdela sampai every week end. aku tiap tiap hari..hhaaha memain.. cakup banyak sangat ke dt ptptn tuh??..uhuh

Bagi aku 1 sem belajar bukan saja tok dapatkan ilmu tapi tok dapatkan gred yang bagus jugak. yelah korang bayangkan if belajar 1 sem tapi yang korang dapat hanye lah C or C+.. tak ke sia sia je belajar tu.. ehh salah. bukan sia-sia tapi kurang memuaskan.. maksudnya macam korang hanye dapat 40-50 % je dari apa yang korang belajar tu.. aku rase macam tak patut la dan sure la korang rase tak best kan..aku pasti kebanyakan lecturer2 sume bagi 100-200% ilmu pada semua student2 dia. (mungkin ada mungkin tidak) tapi terpulang pada stdnt2 ape yang dorang mahukan dan tahap mana kefahaman dorang tentang subjek tu. manelah tahu kot2 x minat ke, begaduh ngn lecturer ke..hurmm entah.. ni mungkin barangkali bole menjejaskan prestasi seseorang bukan?..x pon markah tak berapa nak kasi lebeyyy la..haha..Dan satu lagi sebagai seorang pelajar aku patut tahu ape sebenanya yang lecturer mahukan supaya kesemua pelajar2 boleh mendapatkan A dalam semua subjek. dan aku rase persoalan ni bukan hanya di fikiran aku tetapi mungkin student2 lain juga.. sebabnya pengiraan markah bukan 100% exam tapi termasuk esemen + quiz skli kan.. takpe masuk sem baru ni aku "pakse" lecturer bagi A.. tak ke gembiranya if semua subjek bole dapat A...wahhh... bestnye..( start verangan dah ).. aku dapat bayangkan pasti aku terjun tingkap yang tak berapa nak tinggi lepas dapat tau result. sambil meronta ronta macam anak beruk yang tak mandi setahun..hari hari aku pasti tersengeh 27 jam.. mengalahkan orang baru becinta. tengok cite sedey pon senyum. ni dah sah mereng..agak agak la nk verangan pon kan..huwaaaaa... :P mampu verangan jelah dulu.

lompat tinggi2 cikit..

    


Result macam mane sekalipun korang harus bersyukur tau ( korang ni including me jgk lah).. alhamdulillah sekurang kurangnya xde yang repeat dan untuk sem akan datang harus buat yang lebih baik dari sekarang.. kene lebih facus!. focus bukan tang hidung, tang mulut, tang mate lecturer tu... tapi focus tentang subjek!  okeh?..sep cikit...  :D

Sebelum terlupa mari sama sama amalkan doa ni..doa ibu bapa & guru

Ya Allah
Sampaikan selawat kepada Muhammad dan keluarganya. Ilhamkan kepadaku ilmu tentang kewajibanku. Gabungkan bagiku seluruh ilmu itu secara sempurna. Gerakkan aku untuk mengamalkan apa yang Kau ilhamkan kepadaku. Bimbinglah aku untuk melaksanakan pengetahuan yang telah Kau tunjukkan kepadaku Sehingga aku tidak kehilangan waktu untuk mengamalkan apa yang telah Kau ajarkan kepadaku dan anggota badanku tidak berat untuk melakukan apa yang telah Kau ilhamkan kepadaku

Ya Allah
Indahkan kepada mereka ucapanku. Haluskan kepada mereka tabiatku. Lembutkan kepada mereka hatiku. Jadikan aku orang yang sangat mencintai merekaYa Allah Balaslah kebaikan mereka karana telah mendidikku. Berikan ganjaran kepada mereka karena telah memuliakanku. Jagalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku pada masa kecilku

Ya Allah
mereka mempunyai hak terlalu besar dari diriku. kebaikan yang terlalu utama terhadapku. perberian yang terlalu banyak bagiku sehingga aku tidak dapat membalasnya dengan adil atau memberikan timbalan sepadan Ya Allah. Sampaikan selawat kepada Muhammad dan keluarganya. Istimewakan kedua orang tuaku dengan yang paling utama dari apa yang Kau istimewakan. wahai Yang Paling Pengasih dari segala yang mengasihi..




itu saja tok entry kali ni.. doakan sya dan sya doakan untuk anda semua.. 
jmp lagi di entry seterusnya.. akhir skli.

senyumlah..  :)



~~~ hepi weekdays semua ~~~ 

salam..






No comments:

Post a Comment