Wednesday, 18 January 2012

Balinese again! yuhuu..


Assalamualaikum.. hai all

Now da start cuti sem. yeayy!!Dah abis pun sem 3.alhamdulillah.:P ok sekarang tamo citer pasal cuti sem sebab mood berholiday masih ada.Aku juz nak share time melancung di luar negara. :) tak jauh sangat pon seberang negara kita je n juz amik masa 3 jam untuk sampai.. (org dok bz exam..aku lari g holiday jap).. :P

Melancung ke negara orang sememangnya satu pengalaman yang sangat menyeronokan dan cukup berharga.. Bukan tidak mahu memajukan industri pelancongan negara, tetapi di negara luar ada yang tiada di negara sendiri. Apabila sudah melancong ke negara orang time ni boleh wujudkan perasaan berbangga dengan negara sendiri, ooh, indahnya Malaysia! wahhh... :D

Kali ni aku cuba kongsi benda-benda yang menarik ketika di bali tempoh hari.Memang sesuatu yang menarik untuk dikenang,yang bestnye coz ni kali kedua aku jejakkan kaki di bumi Bali.Amin lagi sekali.Tapi malangnya kali ni cuaca tidak mengizinkan pulak. Hujan dari pagi sampai ke malam. Namun tak mematahkan semangat kitaorg satu family untuk berjalan walaupun kemana saja dengan berpayung..hihi.Jom kite tengok ape benda yang menarik di Bali :)


Harris Riverview Hotel&Residences. area kuta town dalam 15min dr airport. aku bole bagi 4/5. actualy hotel ni baru je beroperasi lebih kurang dua bulan yg lepas.so pada sape2 yg nak g melancung ke Bali tu, boleh la book hotel ni, harga pon ok sesuai dgn 4 starnye.. :) oren...nice


ni hari last aku kat sane. Malam tu dah kena fly to KL coz ada exam keesokan harinya. Fly sowang2 tau. the rest blk esoknya. hukhuk.. :(






Ulun Danu temple area Tabanan. This very important Hindu-Buddhist temple




Bali Coffee & spices. datang ke bali rugi kalo tak singgah ke sini sekejap. ada kopi luwak! :D kopi luwak ni campuran biji kopi bersama taik musang. tok kesihatan katanye. dotno







Tempat ni nama dia Taman Ayun royal temple park. In general means is a place that used by Hindu Balinese to respecting, and sense of thanks giving to the God, that surrounded by beautiful water garden.











Tanah Lot One of Bali's most important sea temples, Pura Tanah Lot (Temple of Land in the Middle of the Sea) is a spectacular sight, especially at sunset. :)




sopping..sopping..sopiiing...


Memang di mana sahaja kalau pergi melancong, harga kepada pelancong ni akan jadi mahal. Kalau di Bali, sangat tidak patut harga yang dikenakan pada pelancong. Jadi, apa yang boleh dibuat adalah tawar. Tawar pun kena ada skill juga. Contoh kalau satu barang dia letak 100 ribu rupiah, terus tawar separuh harga iaitu hanya 50 ribu. Kalau pandai menawar, mungkin dapat 50 ribu tu, tapi kalau tak dapat, 60 ke 65 ribu pun dah ok. Lepas tu untuk barangan seterusnya, bila dia cakap 90 ribu, jangan tawar separuh harga, terus tawar 1/3 harga asal iaitu 30 ribu. Orang kedai ni pandai, sebab dia akan terus naikkan sebab tahu yang kita tawar 
harga separuh, jadi, jadilah lebih bijak dengan menawar hanya 1/3 untuk barangan seterusnya. give it a try la. (Gambar takde coz bz menyoping kan) sowi..




Untungnye jadi orang Malaysia (amin) :D


Berada 4 hari dan 3 malam di Bali ni, memang penuh dengan pelancong asing.  Hampi 50% aku rasa adalah pelancong asing kalau di pantai kuta tu. Masa jalan-jalan di sekitar sana, memang boleh nampak begitu miskinnya orang disana. Yang kaya memang ada tapi yang miskin tu bersepah-sepah. Tak pasti berapa tahap kemiskinan orang disana tapi kalau tengok memang kesian. sayu pun ada bila melihat si ibu mendukung anak kecil yang matanya terpejam. entah diberi makan ape kat anak tu pun tak tahu la. Banding dengan negara kita, walaupun ada yang hidup mengemis, tapi keadaannya tidak seteruk disana.



kalau korang  tak bersyukur jadi warga Malaysia.. sila2 lah berjalan ke tempat orang. then lepas tu korang baru akan faham :)

thanx read this entry.. 
p/s : hope u guy dpt info sikit2 dari sini. manalah tahu kot2 nak pg ke Bali pulak lepas ni  :)


4 comments:

  1. Better pi London laa Suhaila

    ReplyDelete
  2. insyallah 1 day maybe.. skrg blm mampu lagi. hehe :)

    ReplyDelete
  3. ella, bestnya dapat melancong sana sini..


    YAA, MALAYSIA BOLEH ! (:

    ReplyDelete
  4. kamu pon boleh la maria. skrg dah mudah g memane kan.
    simpan duit!
    jom travel n vocation. :D

    ReplyDelete