Thursday, 27 December 2012

Come Again



Bismillah Hirahman Nirahim

Orang kata setiap hubungan pasti akan diuji. Lambat laun ujian itu pasti dihadapi. Tak kisahlah sebesar, sekecil, sehebat, seteruk mana pun. kalau namanya ujian, manusia mana yang mampu mengelak? Kita tetap akan diuji. Cumanya bagaimana kita melihat dan menghadapi bentuk ujian itu. Semuanya tidak sama. Saya takut jika diuji, takut tidak bersedia. Takut tak tertanggung. Takut x.. abaikan

Ternyata dalam diam-diam saya sedang diuji sebenarnya. Sedang menempuhnya. Diuji dengan syg dan rindu. :)  Mungkin saya tidak diuji dengan masalah yang lain. (owhh tipu. ADa!) tapi diuji dengan ujian macam ni tak dikawal dek hati. tibe-tibe. Subhanallah. Moga syg dan rindu ni tak melebihi syg dan rindu saya kepadamu ya Allah.. Saya takut.

Long distance relationship sangat menuntut kesabaran dan juga tolak angsur. Yes! those soppy days without your boyfriend by your side. Huk huk. saya merasai. Tapi inilah yang harus ditempuhi. J Di dalam hal ni communication yang baik sangat lah membantu bagi memelihara dan menjaga hubungan yang dibina. (the most important is communication!) yang lain-lain juga penting, tapi cerita ini dulu. Saya tak nak terlepas walau sehari. Boleh? 5 minute pon is enough. cukuplah.lepas tu bole tidur dengan aman :)

Macam2 medium yang boleh digunakan tok connect each other. Msg, Ym, skype, videocall, whatsepp, viber, line and so on. So many. ( sy x la gune semua tu) ;p And if u don’t have do this how come the relation will going well syg. Dunia tanpa sepadan dan internet sentiasa dihujung jari sekarang ni tak ada apa yang mustahil. Jauh beribu batu pon still boleh connect. So boleh la kurangkan sikit rasa rindu tu..hukhuk!  Bukannya apa, just nak bisik, Orang bisu pon pandai berkomunikasi gune video call tau. Guna bahasa isyarat ;p

kenapa kata begitu? Kerana tanpa saling berhubungan masalah lain yang mungkin akan timbul dan salah faham akan berlaku. Relationship begini memerlukan both mengetahui daily activities for each other (bukan mengebuk). Tapi if anything happen masing-masing dah di inform lebih awal. so nanti tak ada lah yang terkejut, kecik hati or cemburu tak tentu pasal. Betul?

Pon begitu ni jgk membantu sekiranya if family, kawan2 or anyone yang cari. Kan senang sebab dah tahu activities each other. Then bole la cakap..si gadis tak pick up the phone sebab line problem.. si kumbang tak reply msg sebab ada discussion group, duty..oppss.. owhh kan mudah tu? So practice lah. Tak susah pon kan. J

Hopefully diuji dengan rasa begini membuatkan saya sentiasa menyingati Cinta Itu Indah.. Bila Berlandaskan Al-Quran Dan As-Sunnah.. Bila Tujuannya Kerana Allah.. Bila Matlamatnya Syurga Yang Barakah.. Amin :)

Saya tak nak terlepas dengan beautiful moments begini. biarlah saya lalui dengan rasa tenang dan sabar. Sayang dan rindu tu Allah yang bagi kot. so nak cakap ape? just handle ur emotion, ur soul, ur heart and urself carefully.. Balancing kan lah. :D

Rasulullah SAW bersabda tentang Sayidatina Khadija r.ha..bermaksud ;
“Aku telah dianugerahi rasa cinta kepadanya.” (surah al-A’raf)

Ternyata, Nabi junjungan kita juga diuji dengan sayang.. inikan pula hampa yang kerdil.. sebaik-baik umat adalah yang mampu bersabar dengan ujian. Sabar itu berhasil. Insyallah.

p/s : ok dah tenang dapat luah.. hewhewhew..

Salam. thnk read this entry yo!


No comments:

Post a Comment