Wednesday, 14 August 2013


Thailand.
Hampir 2 bulan,

Si dia bersama Mercy disana…

Pattani bumi bergolak. Thailand bukan seperti Malaysia. Walaupon daerah Pattani, Narathiwat dan juga Yala mejoriti adalah menganut agama islam, tetapi mengapa mereka bersengketa? adakah kerana kebangkitan bangsa mereka disana? bangsa melayu islam yang sering dizalimi, ditindas, dinafikan haknya? Disebabkan perbalahan puak-puak mereka yang tidak sudah-sudah, masyarakat yang menjadi mangsa, masyarakat yang tersiksa dan mungkin puluhan ribu terkorban. Bukan itu saja, para pelancong yg datang juga turut dijadikan sasaran. Kasihan. Bukan bercakap soal islam semata-mata. Tapi nilai kemanusian.

Mungkin perbalahan puak-puak ni membolehkan mereka mempunyai ‘tiket’ untuk berbunuh-bunuhan setiap hari? setiap masa? setiap saat.? Nyawa manusia yang tidak berdosa menjadi sasaran. Islam agama damai, agama aman.. Nauzubilah.. Tuhan, selamatkan mereka disana.. satukan hati2 mereka supaya tidak berpecah belah. supaya orang lain tidak ditimpa musibah.

Hati tidak tenang melihat berita pengeboman dan tembak menembak setiap hari yang berlaku. Apa yang kita rasa jika orang yang berada disana adalah family kita, suami isteri kita?, saudara mara kita? Masya Allah, luar saja tenang tapi Tuhan lebih tahu. kumampu hadiahkan doa buat kamu. Mendoakan keselamatan kamu wahai syg baik2 selalu dan dilindungi.. Bertugaslah dan berjihad dengan nama Allah.

Untuk kita disini, Kita hanya beberapa jengkal je dengan mereka. Hanya sempadan yang memisahkan kita semua. Tidak mustahil suatu hari nanti mereka juga boleh terlepas disempadan Malaysia dan menjadi pelarian disebabkan penindasan yang berpanjangan.. Sampai bila bergolakan mereka akan berakhir? Wallah Hualam..

Bagi kita yang percaya padanya, ajal maut semua ditangan Tuhan. Memang benar. Tawakal, dan cuba berusaha untuk mengelakkan diri daripada ditimpa musibah mampu diminta daripada Allah melalui doa. Ayuh, tadahkan tangan kita, berbicara... Allah mendengar.

p/s : please take a really good care of yourself my dear. we always pray the best for ur healthy and safety. we love u wholeheartedly n miss u much here syg.
No comments:

Post a Comment