Tuesday, 31 July 2012

mahu waktu tu




Bismillah. 

Cemburu aku melihat mereka

Ada masa ada tenaga ada daya

Bukan sepanjang masa perlu dilaksana

Hanya bulan mulia setahun sekali tibe

Aku kurang masa? Jgn salahkan masa!

Bukan tiada.  Sungguh! kalau daya tahanku mapan,

Insyallah pasti aku bersama mereka

Bile ye? Tolong tibe masa..tolong..

Mohon rezeqi aku ada

Kerna mungkin ini last satu satunya.

                                                                                 Salam ramadhan kareem..
                                                                                 1.37am s.alam
                                                                                 mood tacing ;p

Friday, 27 July 2012

cinta sempurna






Sebagai manusia biasa, kita hanya mampu merancang perkara yg kita fikirkan baik dlm kehidupan kita. Sedangkan ketentuan muktamad adalah drpd allah. Kita mengetahui cinta itu anugerah allah bagi memenuhi fitrah hidup insan. Pilihlah cinta yg bersesuaian dgn peribadi kita dan mengambil kira batasan serta pilihan terbaik demi beroleh keredaan allah.

 " wahai tuhan yg membolak balikkan hati, tetapkan hatiku dilandasan taat kepadamu " aminn 


Friday, 20 July 2012

malam pertama




Bukan bersama bonda ayahanda. 

Ya allah…
Hati tersentu. Kenapa mudah benar hati aku luluh. Ya allah. Benar. hatiku milikmu. akan kurelakan segala-galanya. Periharalah hati ku moga ianya tetap kekal mengikut arashmu. Sesungguhnya kau maha mengerti. berikanlah aku hati yang benar-benar mengikut ihsanmu ya rabb. Agar hati ini boleh kubawa bila ku bersendiri. Bila ku sepi. Bila ku jatuh, bila ku berlari. Ciuman wanita walaupun bukan siapa2 tapi terasa ciuman seorang ibu. Masyallah. Rindu sangat2 pada bonda ayahanda..kali pertama berpuasa bukan di hadapan ibu ayah. owhh sedeh. 

SALAM RAMADHAN ALMUBARAK & SELAMAT BERAMAL IBADAT.
moga kalian semua diberkati dan dirahmati olehnya. amin amin ya rabbal alamin. J


salam :)

Saturday, 14 July 2012

pelanpelan kayuh

Assalamualaikum


Dah makin dewasa, perbagai perkara yg bermain di fikiran. Soal masa depan. Masa depan diri sendiri dan juga 'kita' yg masih dalam perancangan Allah. bdget dah abis belajar la skrg ni kan? :p bermula umur 20an - 25++ apa yg difikirkan oleh seorang wanita adalah berkahwin. Naluri yg semulajadi itu barangkali membuatkan perempuan seperti merayu-rayu. walhal keinginannya hanyalah mencurahkan rasa hati, itu sahaja. Almaklumlah hati wanita dimulut. ada saja benda yang ingin dikongsikan bersama-sama kan. Seterusnya untuk menjadi suri seorang lelaki barangkali wahai-wahai wanita perlu memikirkan hal ini juga. (baca dibawah jap lg k? good) Bukannya mudah hakikatnya perkongsian hidup dengan orang yang berlainan cara dan latar belakang. Dan inilah yg sebenarnya cabaran yg perlu ditangani dan perlu dipelajari supaya masing-masing tidak hanya mementingkan diri sendiri. hidup bersama perlunya toleransi, kerjasama dan juga sifat tanggungjawab(banyak lagi ni, tapi fikir2kan ape yg patut). Sebelum melangkah kearah itu(berkahwin) tanya diri sendiri mampukan aku?anda tahu jawapannya, apa lagi? jom.. :D 
Jika seorang lelaki itu baik terhadap kedua ibubapanya, insyallah dia juga mampu berbuat begitu kepada isteri2nya. hah?isteri2 nye? owhh no. isterinya. yup :) bahagian kan? maka usahalah untuk kearah itu yg membawa kebaikan bersama. 

*Ini adalah perkongsian, perkongsian dari bahan bacaan yg telah dibaca. Minta maaf penulisnya saya terlupa. ampunkan patik. ehh?

Wahai diri, adakah keperibadian seperti diri ku ini kelak akan membahagiakan hati seorang suami?

Adakah karakter diriku ini membuatkan suamiku tenang dan senang dengan diriku sebagai orang/ isteri yang dipimpin?

Mampuku diriku tulus mencintai suami kerana Allah, bersabar dan berhikmah dengan seribu satu kelemahannya?

Mampukah kelak diriku menghormati keputusan dan tindakan suamiku sebagai pemimpin, walau ia berbeza dengan kehendak dan rasa hatiku?

Mampukah diriku menjadi isteri yang merasa cukup (qanaah) dan menghargai pemberian dan kebaikan suami setulusnya?

Kelak adakah diriku mampu untuk memilih akhlak seorang isteri yang penuh ketaqwaan sewaktu hati dicuit ketidakpuasan dan kemarahan jua kesedihan?

Harus bagaimana nanti untukku menyesuaikan diri jika ibu bapa mertua dan ipar duai tidak serasi cara hidup dan pemikiran mereka denganku?

Seandainya diriku menjadi isteri kedua atau ketiga, apakah sumbangan dan perananku untuk menambah kebahagiaan suami dan keluarganya yang sedia ada?

Ya, kita takut tersalah pilih dalam membuat keputusan untuk pernikahan,namun percayalah Allah bersama-sama dengan orang yang melakukan kebaikan, yang sentiasa melakukan perubahan ke arah kebaikan.

Sikap, karakter diri, dan penghayatan Islam pada diri kita sendiri insya-Allah kelak akan bawa pengaruh yang besar pada suami dan rumahtangga.

Saat ini, berusahalah memilih calon suami yang beriman, usah keterlaluan memikirkan masa depan yang kita tak ada kawalan.

pernikahan adalah ruang ujian, teman hidup kita boleh saja menjadi ujian getir dalam hidup yang sebentar ini.

Suami akan berubah - cepat atau lambat, namun moga sifat dan sikap kita yang penuh nilai-nilai kebaikan mampu menjemput suami dan anak anak berubah kepada jalan yang dicintai tuhan. 

ayuh kita bersama menjawab persoalan ini, dan mengubah diri menjadi lebih baik. :)

saya suka p window shopping. tq :D 

salam

Friday, 13 July 2012

Broga hill

Assalamualaikum

Alhamdulillah. thats the good word. akhirnya… weallss berjaya juga menawan puncak Broga Hill. wahhh poyo poyo.. ;p actualy Just planning biase2 je coz time tu masih bermood exam ye. kawan-kawan yg lain mybe dah excited nak pg for 2nd time kan J. hehe Nampak tak bersemangat? Wealls bergerak pd pukul 6.30am dari puncak perdana then sampai area broga @ Semenyeh lebih kurang jam 8am camtu. Kalau keluar awal pg semasa weekdays mmg la begitu kan. As usual traffic jam. Weallss x rushing sangat pon then bawakla slow2 je. Dah sampai tu harusla mencari makanan kan. Katenye tok tenaga jap lg? wealls singgah la sekejap di pekan comel broga. Almost komuniti di situ adalah cina ye. Tp, wealls bernasib baik juga coz terjumpa makcik melayu menjual makanan ditepi jalan. Dan yes! membungkus mihun goreng la, dan menjamu selera didalam kereta. heheh.. time tu, cuaca kat luar hujan rintik-rintik.sangat menyejukkan. dpt bayangkan x? :P macam tak bagi naik je? Tak tak..wealls tunggu la sampai hujan reda kan then barulah bergerak menuju puncak..senang cakap wealls macam rilex2 je. :D Masa yg diambil untuk sampai ke puncak lebih kurang 1 jam lebih gitu coz banyak  station wealls stop. tak kesah sangat la sebab nak relax2 je.. tadi kan da cakap nk relax  relax je? so? ahaha ok ok wealls xmola kalut-kalut. :)
Yang pastinya wealls kat atas tu takde lama sangat pun coz hujan seakan-akan mencemburui kedatangan wealls lah..ecehh.. Dan tanpa melengahkan masa wealls pon turunla secepat, sepantas, sekilat yg mungkin.. sekilat? whateverrr.. ;p. Rasa takut jangan cakap la kan, dengan keadaan tanah yang licin lagi, bukit yg mencuram lagi, waduhh mencabar juga kan? ape yg pasti wealls selamat sampai di bawah dengan keadaan yg baik tanpa sebarang masalah. syukur :D


Kredit tok photographer azura roslan and idmalina idris.. cantik2 view yang dorang tangkap kan. Ada bakat J







salam n thank 4 read this entry :)



Tuesday, 10 July 2012




Bismillah hirahman nirahim..

"Hamba itu lebih hampir kepada tuhannya, apabila dia sujud…
Pada saat hati mula pasrah, segalanya terjawab melalui istikharah…
Istikharah hati mendebungakan cinta dan menemukan jawapan…
Jawapan yang pasti, dalam memburu cinta illahi." (ummu anas) 

sy dah bebas.
1.11am

Tuesday, 3 July 2012

Ada syurga dalam hati



Bismillah. Assalamualaikum semua

Ada syurga dalam hati?
Mungkin akan tertanya2 bagaimana boleh merealisasikan syurga dunia dalam hati?
Actually mungkin syurga dalam hati ni bole di lakukan dengan pelbagai cara. Salah satu caranya dengan menyelaraskan kehendak kite dengan kehendak allah swt. Berserahlah kpd ketentuan kerana kebahagian dan kedamaian pasti akan berputik di dalam hati. Ecehh.
Selalunya yg menjadi punca susah hati adalah ape? Mungkin tanpa kite sedar adalah percanggahan kite dan kehendak allah. Barangkali kite menghendakkan sesuatu, tetapi allah menghendaki sesuatu yg lain. Setiap sesuatu semestinye kehendak dariNYA, bukan kehendak dari kite sendiri kan? So ketahuilah bahawa allah maha berkuasa, kite hanya hamba yg lemah lagi hina. Sesungguhnya kehendak allah tak dapat diubah kecuali kehendak diri kite sendiri. Tidak dapat dinafikan dan pecayalah setiap perkara yg telah ditentukan lebih baik bagi kite semua dan allah lebih tahu maslahat buat kite daripada kite sendiri.
Do what u like, and like what u do.

“jika apa-apa yang engkau kehendaki tidak terjadi, maka terimalah perkara yg sudah berlaku.” (Al-Baihaqi) 

salam.

 teratak bonda, tg malim



Sunday, 1 July 2012

main-main


hai uualll..salam. im bz right now.but need to do something (here!)..tangan dok ketaq2 nk bukak blog jgk..  setel ni, continue stdy blk k? esok exam kot. wish me luck k baby sekalian.. hehe :D
activiti gile kawan2.. aktiviti yg gile. kami masih waras :)



p/s: kalau perasan tudung tu sama je mcm kt ats..maaf ye x pakai hr2 tudung yg same..hihi kebetulan. ulang suara KEBETULAN. weee

gambar suke menipu. sy sedeh,tp muke senyum :)
salam.. tata