Friday, 25 January 2013

Misi "Dunia"



Bismillah.. 

Misi kemanusiaan sesungguhnya bernilai mulia. Misi memberi bantuan kepada masyarakat luar yang amat memerlukan. Aku kagum melihat ramai sukarelawan yg sudi menghulurkan bantuan samada berbentuk wang, pakaian, ubatan mahupun mengikuti misi kemanusiaan yang di rancang. Mungkin dulu rasa kagum dan terharu itu aku campakkan berdasarkan gambaran yang ku tonton. Tapi kini, kenapa rasanya berlainan? Ya. kagum itu masih ada. Tapi disebalik kagum itu terisi satu rasa yang amat sedeh, bimbang dan takut..

Barangkali yang kutonton dulu bukanlah siapa-siapa. Tiada hubungan yang akrab, tiada jalinan yang pernah disapa. tiada rasa yang bercambah setiap saat. Tiada apa-apa antara kami. Tapi kini.. hal ini terjadi. Orang yang paling dekat dengan jiwa aku, dengan rasa aku, dengan hati aku pula diwajibkan untuk mengikuti misi kemanusiaan ke Jordan. Allah.....

Mungkin ini ungkapan yang wajar aku ungkapkan. bilatika hati aku gundah. sujud adalah penolong terbaik bagiku. kepada siapa lagi harus ku mengadu?. Manusia lain memang layak mendengar, tapi tak sama. ibuku adalah orang yang benar-benar faham sifat anaknya seperti apa. owh sangatlah cengeng (kuat menangis). Jika kata-kata tak mampu diluahkan, air mata yang akan menolong luahkan. tu lumrah. aku tak gagah.

Walaupun masih menjalani praktikal selama 5 bulan di hospital di sana, tapi misi kemanusia tu adalah sebahagian tugasan praktikal yang perlu diikuti beliau. Kenapa Jordan? :( Syiria masih lagi bergolak. seperti yang kita tahu pelarian-pelarian daripada Syiria akan datang berlindung di kem-kem pelarian di Jordan yang telah ditempatkan. Jordan adalah sempatan Syiria yang kira-kira beberapa kilomiter sahaja, tetapi tahap bahaya berada disitu sangat tinggi. Tiada jaminan bahawa tidak diganggu. Ya Tuhan... hal ini melibatkan keselamatan. aku bimbang...tiada kata yang selayaknya ditulis didalam ruangkan ini. kerana ianya "Rasa"  :'(

Dalam sujud aku berdoa, moga dia dengari aku. moga dia kasihani aku.
Tiada siapa yang dapat merubah dengan izin darinya.
Allah.. inikah dugaan keimanan, ketakwaan?
Bagi hamba jadi tabah..

salam. (25/1/13)





Wednesday, 23 January 2013



Bismillah.
" dinikahi wanita itu kerana empat perkara ; kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. maka pilihla kerana agama nescaya beruntung kedua-dua tanganmu."


kenapa agama? agama adalah asas bagi kehidupan duniawi ukrawi. Tanpa agama baik yang bekeluarga mahupun bujangan pasti goyang tanpa hala tujuan. Bagi lelaki, inilah perkara wajib yang harus diutamakan. pilihlah mengikut assunah yg disarankan. pasti beruntung dapat memiliki. Sama juga seperti wanita, kateria utama calon suami pasti dah dibukukan didalam hati. kami juga berhak memilih. demi peroleh bahagia dunia dan jannah disana.

Perkenalan yang dilalui semakin hari semakin berkembang megar. baunye sentiasa harum yang adakalanya pasti terhidu juga bau yg kurang menyenangkan. aku ibaratkan sebagai lumrah orang berkasih. Manusia sama juga seperti musim bunga yang adakalanya akan bertukar ke musim luruh. Walaupun cantiknya tak sama seperti musim bunga, tapi persekitaranya masih mampu membuat orang sekeliling gembira.  alhamdulillah. kekalkan rasa bahagia ini Tuhan. amin

Mengenal manusia bukan semudah yang disangka. kita berlainan cara dan pemikiran. berbeza watak dan didikan. Untuk menjadi satu, kedua-duanya memerlukan segenggam tangan untuk saling memimpin. Saat seorang mula jatuh, tahan sebentar dirinya, pemikiran dan hatinya. kemudian tariklah perlahan-lahan untuk bersama menuju ke jalan impian. Kedua2nya saling bergantungan. Tanpa salah seorang pasti berlainan rasa bukan?

Untuk musim yang ini, aku dapat rasakan ianya berlainan. berlainan seperti musim yang lepas sebagai musim pengalaman dan pengajaran. aku akan menoleh, untuk melihat apa yang kurang. Walaupun musim lepas terlalu panjang (5 dan 3 tahun). Aku telah berlajar. Belajar daripada perkara yang berlaku. Proses pembelajaran sememangnya begitu lama. Mungkin ini semua sebagai mematangkan. Memberi aku peluang mengenal perbagai orang. Bukan mudah hakikatnya untuk mendapat apa yang kita diinginkan. Dia tak beri dulu, tapi Dia beri sekarang. Hadiah dari Tuhan? Insyallah. ku doa yg ini. 

Datangnya dengan tak disangka-sangka ada kalanya membuat aku tersenyum. ada kalanya senyuman itu beserta mutiara. kenapa? kerana perancangan ini sungguh hebat. tak terlintas dek akal. Aku tinggal untuk melaluinya sahaja. kufikir ini jalan bahagia yg ditentukan Tuhan. Tuhan masih belas kasihan pada aku. Dia masih. Sebab itu Dia kurniakan yg ini.

Dalam tempuh ini, ada beberapa perkara yang aku rasakan. ehh sama? antibody aku sekarang mudah diserang. untuk setiap sem, pasti klinik UITM menjadi teman. Belum ada lagi catatan satu sem tak dikunjungi. Begitu juga dengan dia (Izham hakim musyukk) mudah diserang demam, batuk selsema. Disana musimnye berganti-ganti setiap beberapa bulan. tapi sekarang musim sejuk. heavy snow. owhh jagelah diri. Ada kalanya sakit tu pada waktu yang sama. kebetulan. ke meniru? ehh apa pulak sakit meniru. bukan boleh dibuat-buat.. :) sehati sejiwa? hihihi

Percaya pada instinct? pada aku, apa yang terjadi seperti aku dapat merasa. so tak boleh tipu lah kan? :p End upnya akan diketahui. kenapa agaknya? boleh terang? aku tak pakar. cuma aku percaya. aku ada jiwa yang dia rasa. Cukup!

Putera impian,
hadir dari belas ihsan tuhan
yang pasti mengaturkan perjalanan
bukan paksaan pada setiap perbuatan
tapi jujur memikat hati teman

lelaki idaman,
agama kamu yang kuharapkan
suara mengajimu menyejukan dalaman
aku wanita yg ingin bersama
dalam bukti akad janji setia

lelaki pilihan,
keluarga menjadi keutamaan
adab dan budi tahu dibezakan
aku sokong kemimpinan berwibawa
untuk anak2 dan isteri ke jalan mulia. 


p/s : Tahun ini tahun mulia, gembira, barakkah, dilimpahkan rezeqi dilangit dan dibumi. Moga jodoh menghampiri. Ini doa. impian dalam doa. moga semua dirahmati. amin




Devotees - Mahar Cinta :')








Friday, 18 January 2013

Tonite 1



andainya dapat engkau dengarkan 

suara dihati menyatakan--

.
.
.


apakah mungkin engkau mengerti

setiap cinta yg dilafaskan
bukan sekadar mainan

tetapi sebuah janji

andainya---




Tonite



Dulu...

aku pernah hidup dengan kalimah percaya-- 

Dulu dulu.. Dulu--

dan kalimah ini juga pernah buat aku hilang kepercayaan--

kalaulah kau tahu.

tak susah

aku rasa aku dah sangat mudah

ternyata belum

vebal irony yang tak nampak

tapi..

aku bermaksudkan

tak direct. bahasa itu bahasa susah

aku pilih mudah--

"xpelah"

mudah, tabah, redho. apa lagi?

asalkan "xpelah"

tu aku dah mengalah.--

xpelah.



p/s : Menunggu hadiah dari Tuhan.




Wednesday, 2 January 2013

1st Chepter


Bismillah Hirahman Nirrahim.

Assalamualaikum... hai uolls


This is my 1st entry in 2013.. wo wo mcm lain macam je. Btw its not too late to wish hepy new year to all of u guys... weee.. my aged growing up lah uolls. malu! omaigowddd!! cannot imagine lah i was 20+ already.. wow!! but but but..it still young i guess. kan? :p its okey. that is just a number. more mature org cakap. what the most important is i must be someone who really appreciate life and doing which is something useful for myself in the world and the hereafter. Amin..  (malam ni gegedik nak nulis englishh..apa kess? ) hehe walaupun ayat budak tadika. x apa. i tried! ;p



6 month more day left i wish i can finish my stdy in Management Event Industry la. here you go.hopefully on time lah ye. amin! :D this is my last semesta in University. huwaaa ehh sound sadis sangat. yup really excited u know but i thnk i cant too much hppy coz many more work to do nti. :( lot of project on coming semesta, my thesis! owh yaa ya.. so scary bile ckp psal thesis. help me help!! (mana cikgu izham ni?) btw apa yg penting peliss la doakan everything going smoothly and orderly. amin lagi :)

Jan 1st 2013, Alhamdulillah my friend selamat dibedah. he underwent a heart operation. now he still weak and my doa moga dia cepat2 sihat and of course lah same as before kan. pliss hppy on ur life k Jone? This is alleged life and all will be tested kan. we never know our turn apa pulak. dont worry ye we olls semua ada. Abg always be ur side. insyallah. he love u so much. owhh abg..(baby voice)..gegedik sgt. hehe ;) 

last but not least, our report for this semester is done! yeayy is done! dah xde ape perlu di  submit. Alhamdulillah.(harapnye results pon alhamdulillah la)  dah bole blk kampung rest for a few weeks. hew hew hew my bed dah manggil2 je tu. owhh mengundang sungguh. myb sehari dua lgi i will be at home. Insyallah :D 

Till here uolls.. thnx read this entry. SALAM..